Snel en gratis je vacaturesite online

Alle vacatures én sollicitanten op één plek

Vacaturesite in je eigen huisstijl

Koppel je eigen domein

Hoe HireHire bedrijven helpt om meer sollicitanten te krijgen Meer weten?

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? 7 tips

Hoeveel aandacht je trekt bij kandidaten en hoeveel je er daarvan overtuigt om zich in jouw bedrijf te verdiepen hangt sterk af van de vacaturetekst. Een goede tekst maakt het verschil, zoals een vriendelijke receptionist die je verder helpt als jij voor het eerst op een nieuwe plek komt. Zorg dat je opvalt, dat je duidelijk bent en dat je de informatie aanbiedt waar de kandidaat naar op zoek is. Wij helpen je op weg, met 7 tips voor een goede vacaturetekst.

Meer dan een feitelijke beschrijving

Houd er rekening mee dat een vacaturetekst meer is dan een feitelijke beschrijving. Natuurlijk moet je de belangrijke informatie overbrengen. Tegelijkertijd is het een kans om je als bedrijf te presenteren. Doe dat met een vleugje humor of vanuit de samenwerking tussen collega’s: dan toon je een beetje van de cultuur binnen jouw bedrijf, die kandidaten hopelijk aanspreekt.

Tip: stel vast hoe de sfeer binnen jouw bedrijf het bijzonder maakt om daar te komen werken. En gebruik dat als uitgangspunt voor een sterke vacaturetekst, die hetzelfde gevoel overbrengt.

7 tips voor een sterke vacaturetekst

Meer praktisch delen we 7 tips die je helpen om een sterke vacaturetekst te schrijven. Dat is de makkelijkste manier om er meteen voor te zorgen dat je de volgende keer opvalt tussen wat er allemaal beschikbaar is.

1. Bedenk een sterke functienaam

De functienaam kan de functietitel zijn zoals je die in de Salariswijzer vindt. Toch kun je die waarschijnlijk vergeten, dat is in de meeste gevallen namelijk niet iets wat opvalt. Maak het creatiever. Bedenk een functienaam die beschrijft wat er moet gebeuren, maar die meteen de aandacht trekt door op te vallen tussen wat er nog meer staat.

Tip: gebruik eventueel een ondertitel met de feitelijke functienaam, voor betere vindbaarheid in Google en andere zoekmachines.

2. Schrijf een wervend intro

Het intro is je enige kans om kandidaten te overtuigen dat ze door moeten lezen en uiteindelijk contact met je moeten opnemen. Met de opvallende functienaam als titel trek je de aandacht. Daarna heb je een paar regels de tijd om de aandacht vast te houden en nieuwsgierig te maken naar de functie.

Schrijf een wervend intro waarin je vertelt wat de functie inhoudt, waarom jouw bedrijf leuk is om bij te werken en wat de kandidaat in de rest van de vacaturetekst kan verwachten. Dat laatste maakt nieuwsgierig om verder te lezen.

3. Overtuig met de functie-inhoud

De functie-inhoud is volgens de meeste kandidaten het meest belangrijk. Neem hier voldoende tijd voor, door uit te werken wat de functie precies inhoudt. Doe dat bijvoorbeeld aan de hand van de volgende punten:

•   Vertel wat de kandidaat dagelijks gaat doen

•   Leg uit over de verantwoordelijkheden

•   Geef aan hoe de samenwerkingen eruit zien

4. Gebruik maximaal 3 bullets

Zoals je hierboven zelf merkt kun je 3 bullets prima snel lezen en makkelijk verwerken. Pas op met te veel bullets. Meer dan 3 is in de meeste gevallen geen goed idee. De kandidaat krijgt dan te veel informatie en verliest de interesse.

Probeer het belangrijkste te vatten in de bullets. Het is krachtiger om een gedeelte van het werk overtuigend te presenteren, dan alles te willen zeggen in een tekst die uiteindelijk helemaal wordt weggeklikt.

5. Benoem ook de werksfeer

Leg uit over de dagelijkse bezigheden en de verantwoordelijkheden. En neem de ruimte om ook de werksfeer te beschrijven. Uiteindelijk moet een kandidaat er vooral zin in krijgen om bij je te komen werken. Voor veel werknemers is de sfeer en de samenwerking met collega’s heel belangrijk.

6. Stel niet te veel eisen

Je wilt natuurlijk een paar eisen stellen aan kandidaten, zodat je weet wie er ongeveer zullen solliciteren. Pas aan de andere kant op met te veel eisen. Dat schrikt kandidaten af, en de kans is klein dat er iemand precies aan de voorwaarden zal voldoen. Ga in plaats daarvan het gesprek aan met kandidaten die voldoen aan drie of vier voorwaarden. De kans is groot dat er iemand bij zal zitten, die misschien zelfs wel meer te bieden heeft dan wat je had kunnen bedenken.

7. Benoem alvast het salaris

Benoem in de vacature(tekst) alvast het salaris, ook als je niet precies kunt (of wilt) aangeven wat iemand gaat verdienen. Gebruik een referentiebedrag of noem een bereik, met een minimaal en maximaal salaris. Op die manier heeft de kandidaat wel alvast een idee, maar hoef je nog niet alle kaarten op tafel te leggen. Als het salaris ontbreekt zal je merken dat de vacaturetekst tot veel minder conversie leidt.

Vind de beste kandidaten
voor jouw vacature.

Meld je gratis aan en maak jouw eigen vacaturesite.