Je wilt jouw vacature promoten op social media: hoe pak je dat aan? Wij delen een stappenplan op basis van de best practices. Uit ervaring blijkt namelijk dat campagnes vooral kandidaten opleveren als ze voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Dus ben je benieuwd hoe je er op Facebook, Instagram en TikTok voor zorgt dat jij de aandacht trekt én kandidaten converteert? We helpen je er graag mee op weg.
5 stappen om vacatures te promoten op social media
De promotie van vacatures via social media vraagt om een helder plan. Er valt ontzettend veel te bereiken, er is daardoor heel veel te kiezen en er kan helaas ook wel wat misgaan. Door goed na te denken over de stappen die je zet maak je de kans op succes een stuk groter. Wij helpen je daarmee op weg. Daarom delen we een stappenplan om in 5 stappen jouw vacatures zo te promoten dat je daarmee meer kwalitatief sterke kandidaten aantrekt.
1. Selecteer de juiste social media-kanalen
Begin met de keuze voor de juiste kanalen. De bekendste sociale media zijn Facebook, Twitter en LinkedIn. Inmiddels is Instagram bij de meesten ook een bekende naam, maar hoe zit dat met Snapchat en TikTok? Of met Pinterest?
Er zijn allerlei kanalen beschikbaar. En als je daar goed over nadenkt vind je bovendien één of meerdere kanalen die passen bij de kandidaten waar jij naar op zoek bent.
Let op: de social media kanalen moeten passen bij de kandidaten die je zoekt. Dat ze eventueel ook bij jouw bedrijf passen is mooi meegenomen, maar het is eigenlijk geen voorwaarde.
2. Creëer per kanaal unieke content
Creëer vervolgens unieke content per kanaal. Gebruikers op Instagram zoeken naar visueel mooie content, terwijl het op LinkedIn juist gebruikelijk is om zakelijk(er) met elkaar om te gaan. Op TikTok is het video wat de klok slaat, terwijl Facebook nog heel goed geschikt is voor afbeeldingen en zelfs tekst.
Door de content af te stemmen op het kanaal dat je kiest valt het minder op dat er sprake is van een advertentie. Met jouw vacature probeer je commercieel aandacht te trekken. Dat lukt het best als je opvalt, maar in eerste instantie goed ‘blend’ met dat waar gebruikers naar op zoek zijn.
3. Varieer in de promoties
Zorg dat je per kanaal altijd meerdere promoties maakt om jouw vacature te promoten. Dankzij een aantal variaties heb je de mogelijkheid om die ten opzichte van elkaar te testen. Want, wat betekent het als je gemiddeld 1 reactie per 100 vertoningen krijgt? Je kunt daar pas iets van zeggen als je merkt dat je met een variatie daarop gemiddeld 1,5 reacties per 100 vertoningen krijgt. Die tweede variant is dan effectiever dan de eerste.
Tip: gebruik 2 of 3 variaties per promotie. Op die manier vergroot je de kans dat er een extra effectieve bij zet, terwijl je nog wel altijd het overzicht behoudt.
4. Analyseer de resultaten
Analyseer de resultaten, door goed te kijken naar de verschillende promoties van jouw vacatures op social media en hoe die scoren. Waarmee val je het meest op? Wat trekt de aandacht en waarmee weet je die aandacht om te zetten naar een klik naar de website?
Of beter nog: analyseer welke promotie de meeste nieuwe kandidaten oplevert. Door goed te kijken naar hoe de huidige promoties presteren is de kans groot dat je het over de hele linie kunt verbeteren. Of dat je het de volgende keer slimmer kunt aanpakken, dus met een minder groot budget en toch minstens dezelfde goede resultaten.
5. Optimaliseer de banners en promotie
Gebruik de inzichten die je op deed tijdens de analyse om jouw banners en de promotie van vacatures op sociale media te optimaliseren. Zorg voor verbeteringen, waarmee je zeker weet dat je de volgende keer meer succes boekt. Of gooi het over een andere boeg als je merkt dat het op dit moment nog niet werkt. De verschillende sociale media hebben hun eigen karakter, dus het valt niet altijd mee om in één keer raak te schieten.
Meer aandacht van kwalitatief sterke kandidaten
Focus uiteindelijk op de aandacht die je krijgt van kwalitatief sterke kandidaten. Dat is waar je uiteindelijk naartoe wilt, zowel met de vacature als met de promotie via social media. Dus merk je dat een promotie daaraan bijdraagt, ook al is het niet helemaal in lijn met wat je op de website zelf publiceert? Soms kun je via social media met een net andere tone-of-voice de juiste snaar raken. Dat ontdek je aan de hand van het stappenplan, voor sterkere promotie van vacatures op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, TikTok en Snapchat.